Posted by: ayah.biz | Mac 3, 2014

Kos haji kekal RM9,980


JERAI 1 Mac – Kos menunaikan ibadat haji tahun ini dikekalkan sebanyak RM9,980 bagi seorang jemaah walaupun kos sebenar mengalami kenaikan daripada RM15,575 tahun lalu kepada RM16,115 tahun ini.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata, kos tersebut dikekalkan sebagai tanda keprihatinan kerajaan kepada jemaah haji negara ini.

“Setiap tahun ada kos bertambah seperti hotel penginapan dan pengangkutan termasuk kos penerbangan pergi balik dari Malaysia ke Arab Saudi.

“Selain itu, berlaku juga penambahan kos mutawif setiap tahun, namun kos untuk jemaah haji tahun ini masih kekal RM9,980,” katanya kepada pemberita selepas menyampaikan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) 3.0 di Sekolah Kebangsaan Sungai Limau, di sini hari ini.

Menurut Jamil Khir, walaupun kos untuk mengerjakan ibadat haji bagi jemaah negara ini antara yang termurah, perkhidmatan diberikan kepada jemaah kekal menjadi yang terbaik.

“Kita akan teruskan dengan memberi perkhidmatan terbaik dari segi pengurusan, penginapan dan pengangkutan kepada jemaah.

“Kuliah agama kepada jemaah juga akan diberikan secara berterusan dan kita juga ada talian khas untuk jemaah yang ada kemusykilan boleh terus menelefon atau menghantar khidmat pesanan ringkas (SMS) kepada pihak bertugas.

“Kita juga akan sentiasa melihat jika ada ruang yang boleh kita tambah baik serta apa-apa inovasi yang boleh kita lakukan untuk memberi perkhidmatan terbaik kepada jemaah haji negara ini,” katanya.

Jamil Khir yang juga Ahli Parlimen Jerai berkata, kuota haji untuk jemaah haji negara ini dikurangkan menjadi 22,000 memandangkan kerja-kerja pembangunan masih dijalankan di kota suci Mekah.

Katanya, kerajaan akan terus memohon dan merayu untuk mendapatkan kuota tambahan sebanyak 10,000 dengan Arab Saudi bagi memenuhi keperluan rakyat negara ini.

“Saya akan berangkat ke Jeddah Rabu ini untuk menghadiri mesyuarat khas mengenai persiapan haji musim akan datang dan kemukakan rayuan untuk menambah kuota jemaah haji daripada kerajaan Arab Saudi,” katanya.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20140302/dn_10/Kos-haji-RM9980#ixzz2ute6MsYA
© Utusan Melayu (M) Bhd

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: