Posted by: ayah.biz | Julai 28, 2009

Pakej kahwin Bank Rakyat


Pakej kahwin Bank Rakyat
Oleh Hatipah Ahmad
bisnes@hmetro.com.my

BANK Kerjasama Rakyat Malaysia Berhad (Bank Rakyat) bercadang memperkenalkan produk baru yang lebih unik seperti pembiayaan pakej perkahwinan, pertama seumpamanya pernah ditawarkan institusi kewangan di negara ini.

Pengarah Urusannya, Datuk Kamaruzaman Che Mat, berkata pembiayaan bagi pakej perkahwinan bukan saja menarik, malah menepati keperluan ramai kerana secara tidak langsung membantu memudahkan beban kewangan pengguna terutama bakal pengantin.

Beliau berkata, pembiayaan itu dilihat begitu menarik kerana membabitkan kos keseluruhan pakej yang diperlukan bakal pengantin termasuk sewa dewan dan keperluan lain bagi mengadakan majlis perkahwinan.

Menurutnya pihaknya masih belum memutuskan tempoh untuk melancarkan pembiayaan pakej berkenaan kerana perlu berbincang dan mendapat kelulusan pengurusan Bank Rakyat sendiri.

“Banyak kebaikan pakej ini kerana menggalakkan perkahwinan dan pada masa sama, mengurangkan pergantungan kepada ibu bapa sekiranya bakal pengantin tidak mempunyai keupayaan kewangan.

“Kami masih meneliti dengan terperinci rancangan memperkenalkan pembiayaan ini dan kemungkinan ia akan menggunakan syarat atau peraturan sama seperti pinjaman peribadi biasa,” katanya selepas mengumumkan keputusan kewangan bagi separuh pertama 2009 Bank Rakyat di Kuala Lumpur, semalam.

Menurutnya, pembiayaan konsumer atau peribadi akan terus menjadi fokus utama perniagaan Bank Rakyat yang menyumbang 92.3 peratus daripada keseluruhan pembiayaannya.

“Pembiayaan pengguna antara tumpuan utama perniagaan Bank Rakyat dengan sasaran pelanggan terdiri kakitangan kerajaan,” katanya.

Katanya, baki bersih pembiayaan konsumer meningkat 29.7 peratus atau RM7.2 bilion kepada RM31.5 bilion pada akhir Jun 2009.

Mengenai keputusan kewangannya, Bank Rakyat mencatatkan keuntungan sebelum cukai dan zakat RM668.5 juta bagi tempoh enam bulan pertama 2009, meningkat 29.6 peratus atau RM152.7 juta berbanding tempoh sama tahun lalu.

Sumber: http://www.hmetro.com.my/Current_News/myMetro/Friday/Bisnes/20090724080428/Article/index_html

About these ads

Responses

  1. salam
    yela nk perkenalkan pekej perkahwinan bank rakyat,tp ape syarat2 nye?klu untuk kakitangan kerajaan je yg diutamakan sya rs lbh baik xpayah je la kot sbb kami yg swasta nie lbh memerlukannye brbnding mereka yg kerajaan
    sbb mereka ada kelebhn mereka kat mna2 bank pun mudh untuk buat loan.tp kami yg swasta nie sushnye la…….

    • sya sgt berstuju dgn cik tie…tpi yg sya blur kata tuk krjan n swsta da p sna ckp x layak…bgs x pyah promo…

    • btol tu

  2. betul sgt2… stuju!

    walaupn saya sndiri staf gomen… kata cik tie tu tepat skali..

  3. Cakap pasal “keperluan” nak meminjam untuk berkahwin ni kadang-kadang sensitif.

    Tetapi, pada pandangan saya mindset nak kahwin memang kena pinjam duit sekarang ni memang tak betul. Sepatutnya kahwin dengan sekadar yang mampu, dengan wang simpanan sendiri.

    Swasta ke gomen ke, kalau anak dah 5 tahun, hutang tak habis bayar, teruk juga nanti.

  4. ckp senang lh..kalo owg gaji xbyk camner..pas2 nk kene byr duit kete, pnjaman belajar, keperluan diri lg,duit sewa umah, myak kete..camner nk smpan duit..sy skong tie ckp kalo stakat utk kerjaan baik xpyh yg swsta nie cam ank tiri je..dh lh skunk nie smua nyer mhal..

  5. Ina,

    Ini bukan soalan keje swasta dianaktirikan. Dalam bahasa mudah, bank2 ni nampak staff2 swasta ni risiko tinggi – susah nak buat collection. Kalau staff kerajaan termasuk pakej loan BR ni semuanya dibayar melalui potongan gaji Angkasa. Jadi, risiko rendah. Profit rate rendah.

    Merancang itu lebih baik dari meminjam.

    -Ayah.biz-

    • ko cakap senang la…memang…mulut manusia senang berkata… ;P

  6. orang gov mmg banyak benefit dari orang swasta…sekarang ni nk mintak keje gov pun susa nk dapat. 2 sebab la banyak yg keje di sektor swasta. pastu nk buat loan pyah lak

    • betul,betul,betul…aku sokong 150%!!! =)

    • sebab tu zaman skrang ramai org kja nye merompak..Nk buat cra baik susah sgt….

  7. biase la tu mn bdn sanggup tggung risiko ,, tu la hakikatnya,, myb dh byk pinjaman dr private staff yg masih lum terbayar tht y ,, diaorg mls nk bukak untuk sume,,

  8. saya dah lama memendam benda ne….cari duit sana sini nak kahwin..tapi semuanyer untuk kakitangan kerajaan. yg balclist pon boleh janji kerajaan. dah lah keje swasta gaji kecik. susahlah macam ni kalau tak adil. rakyat di pilih kasih.

  9. emmm
    sy pon xphm…sb kalo swasta xle wat pimjaman la…syrat2 yer..apa ek???

  10. 2xpe,aku ni lg la,bln 2 dah nak kawen tp duit xckup2,da jenuh wat pinjmn tp xleh nak lulus,alasan keje swasta,kalu mcm 2 pkrja swasta smua xyah la kwen,mmng plih bulu pon,xadil!

  11. betul la ..org keje swasta ni di anak tirikan,,same cam bangla and indon,,mcm ni lantik je la pemimpin swasta,,ade tak?huhu..

  12. sabar je la sumer..nak wat cner klu dh termaktub syrat2 camtu.lg bgs paki duit smpanan sndiri nk khwn.jnji x pening kpale nk byar utang.x gtu???

  13. pastu ramai la pinjam along…mula la gov nk gelabah nk banteras along…sume slh depa..

    • rakyat didahulukan…pencapaian diutamakan….hahahah =)

  14. tau x pe..semua bank sama jerk,nk yg gvment jer,yg swasta x nk kc loan..u all ni x adil la..kc la peluang kat swasta nk wat loan..mcm mana org x wat kputusan nk loan kat ah long..ah long jer yg mudah tanpa syarat..kita semua sama jer,x der yg lbey kurang pun..rezeki msing2,yg mana dpt gvment tu mgkin rezeki dia,yg mana dpt swasta mgkin nasib dia kurang baik..keje skrg bkn senang nk dpt..fikir2 kan lah….

  15. cimb xpress cash saya & tunang saya pergi utk buat pinjaman,mulanya nk buat RM5k lpas tu cimb call tunang ku mengatakan x leh lepas wlaupun tunangku gaji pokoknya lgi brp je nk RM800 klau di campurkan dgn ot smuanya cecah la seribu guru swasta.pastu cimb call kata hanya boleh RM4k tunangku ckp ok la..selang 3 hari ckp permohonan x berjaya …apa kejadahnya bantuan perkahwinan mcm ni….klau umat islam yg hendak menunaikan sunah nya dri mengelak dosa zina tpi bank2 & bantuan perkahwinan melecehkan nya jadi kpd semua pekerja2 bank anda tanggung dosa pasangan yg hendak menunaikan sunah rasul..sebesar dosa mana pasangan itu kamu sebagai pinjaman peribadi @ bantuan perkahwinan kamu tanggung dosa2 kami..

    • buat pinjaman baitulmal..cari kt tenat

      • yeke boleh bt kat baitulmal??nak trylah..nie tunang kje govt pun ssh nk lpas..asyik pending je..pe cite??

  16. tau xpe…x patut2..aku pn sme gk nk cari duit tuk kawen, sush sgt…

  17. Mmg pn.cimb mmg byk cekadak.aku mohon pn xdpt.gaji 2k pn xlepas.ntah ape dia nk.. 1 lg aku xpuas ati psl belia dan sukan.iklan bjuta2 abis; KAMI BKN ALONG;KAMI CUMA NK TLG.aku p ulang alik mohon xde jwpn smpai skrg.aku tnya staff dorg kaya xde pn yg dpt;so bajet tiap thn tu p mana??? Pk la sendiri!!

  18. ni semua punca gov gak..klu gov longgarkan syarat2 kpd bnk bg pinjaman peribadi swasta,kita sng nk apply loan..nama je bnk rakyat tp bkn leh bantu semua rakyat pn..lg satu bnk islam..bkn nk tlg org islam pn..angin aku!!!

    • harap name je bro…tapi bukan boleh pakai…hampeh..

      • betul tu….td bru lpas pg dkat bnk islam… sume ckp nk gomen pnye staff… swasta xnak wlaupn gji tnang sya 2k…. bale…bale… nie sume bale..haha

  19. aku sendiri lagi laa terkena ngn semua bank..ada ke patut pihak bank kata kerjaya aku ni risiko tinggi tapi kalau pilot blh sebab gaji dia lagi besar dr aku..diskriminasi…

  20. Betol tuh..semua bank is bullshit………..gov pon bull shiiiiiiiittttttttttttt..

  21. sy sekarang tengah terdesak.sbb tarikh perkahwinan semakin dekat.tp sy blm ada ape2 simpanan.blh kah pekerje swasta mcm sy membut pinjaman

  22. semua bank cam haream……..aku tak tau la…ok ada yg kata buat loan tuk kawen TAK PAYAH LA sebab SUSAH lepas kawen …..tapi de tak dorang pk nak berhutang atau nak berdose sepanjang hidup tak kawen…..aku gaji 2.2k..ari rabu ari tu gi la bsn katanye tuk gov dan badan bekanun…siap suh aku gi cimb….aku pun gi la…hina tak hina la rase ada minah cimb tu leh kata nak pinjam boleh 5k je…die ingat aku kawen ngan anak yatim piatu,tak de bapal…kalau aku yg tentukan hantaran tak pe…mau 50rm je hantaran tapi bapak pompuan yg tetapkan,…ni ikut kemampuan la ni sampai buat loan….gi maybank lagi mcm cilaka.aku tanye elok2 ada die leh perli…tgu la sket mase bile aku jadi PM…org swasta leh pinjam…goverment kena 15 org penjamin :))

    • agreed!!

    • HAHAHA…xpe bro…aku sokong…aku vote ko nanti…HIDUP FAZRUL!!…HIDUP FAZRUL!!!…HIDUP FAZRUL!!! =)

    • aku sokong swasta mampu bayar gak

  23. pening

  24. taw xpe..apela..
    nak kawen pon ssh..
    even swasta pon..kami wat loan..kami bayo gak…
    sume bank la..
    nak wat loan kalo swasta basic gaji kene lebeyh 3k..
    gila!!!!
    cimb pon boleyh pnjam,tp smpai 5k jep..
    smpan duet tuh mmg la smpan..tp kalo sebln 3rat..
    setaun br dapat bape..??nak kawen bape lame lak nak kene tggu..?
    owg nak elak mksiat..sepptnyer di bntu la..adeysh….
    owg2 ssh nie la kene tlg……..tlg owg2 senag wat pe…
    kalo nak keje gov senang dpt xpela…..

  25. aku sokong.hahahhahaha

  26. susah la mcm ni…

  27. aku pon tgh serabut gile dok pk mana nak cari duit utk kawen ni.. saban bulan menabung still tak cukup.. rasa nak nangisss.. =(
    dah try beberapa bnk (HSBC, BR, RHB, al-rajhi) semua reject.. skrg ni lagi la.. syarat baru bnk negara letak – nak buat loan gaji min mesti RM3000.00.. mana nak cekau..
    kenapa pekerja swasta dianaktirikan… tolong la jgn double standard..

  28. macm harem kos pinjaman untuk bukan kerajaan, bank islam ke bank nampak nak tolong ke,,, sume mcm tut tut tut!,, yang keja kerajaan kebanyakan mcm setan servisnye, maleh keje..ops…heheh…gurau aje..

  29. orang kerajaan jek ade kemaluan boleh kawen kot prosedur bank?,, yang swasta kudung kot,, RAKYAT KERJA KERAJAAN DIUTAMAKAN, PENCAPAIAN ALAT KEMALUAN PEKERJA KERAJAAN DIDAHULUKAN…..BEST BEST!!!

  30. Betol2..bank2 skang ni pilih buluh..pkerja swasta ni memang x dipandang langsung..kecuali syarikat swasta yg berpanel dgn bank tu baru ley wat loan..itu pun hanya kepada mereka yg dah tetap..sedih sgt dgn nasib pekerja swasta ni..

  31. aku pun pekerja swasta mengalami akibat yang sama seperti yang lain..pening memikirkan bagaimana nk selesaikan masalah kewangan bkahwin..M’sia perlu ada agensi loan p’kahwinan.

  32. mmg ada department yang x berapa banyak keje
    tapi ada juga yang keje x henti2..sabtu ahad pun..
    OT pun kerajaan x bayar.. nak buat loan nampak senang sbb bersyarat
    potong otomatik bai… pikir dua tiga kali jugak..

    • xpayah pikirla…korang memang dah sedap…buat alasan jer nk pikir2…korangkan ade kola sara idop….apa daaa…

  33. bank ni sume tgk staff swasta sblah mta je..kalo gj kte da lbih 2.5k aku ase x perlu la kte nk wat loan kn..msalh nye gji kte ni kecik je sbb tu la kte nk wat loan…pda sape lg kte nk mgharp kalo bkn bnk kn..harap along nnt 50% nyawa da bg kt dy..bnk tlg la bertmbang rase skit kt kmi yg kerja swasta ni..jgn pkir staff gov je..kmi perlukn bntuan dr bank2 negara ni..

  34. tunang sya try wat loan rhb..basic 2.5…staff bank ckp psl gaji ok..tp sbb tunang sya xpnh buat loan ape2 sblm nie…jdinyer personal loan die xleps..pelik kan..sptutnyer pkrja swsta yg xprnh lgsg buat loan..blh la lps personal loan tu..sbb xde tnggungan lain..nie x..lau ade loan lain bru blh buat personal loan…mcm bangang je die punyer syarat…org xde komitment xleh pnjam…org ade komitment bru blh pinjam…mcm haram…jaddddaaaaah…baik xpyh wt promo lau byk syarat…wat je promo utk kakitangan gov yg bjet bgus….service kt mne2 pn cm hampeh..kbyakan N17 tp die punyer poyo mak oiii,..gji suku je pun dr yg swasta…ingt kau tu brnsib baik je…so xprlu poyo2…

  35. aku lg lh awek aku dah khwin dgn org lain sbb duit xcukup puiiiiii bank… blh buat 5k atok dia… swasta mampu byr gak bkn nya xkje cilako punya bank… klu aku jadi pm swasta blh buat loan… kerajaan nk buat loan mmg x lh time bru rasa mcm mane swasta rase….

  36. emm smpti lah ckit kat owg keje swasta.


Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Kategori

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 49 other followers

%d bloggers like this: