Posted by: ayah.biz | November 24, 2008

INDEKS 100 KOPERASI TERBAIK MALAYSIA


Saya terjumpa senarai ini semasa membuat kajian di internet. Bank Rakyat dan Bank Persatuan berada di tempat yang pertama dan ke 13. Semoga senarai ini memberi manfaat.

-Ayah.biz-

INDEKS 100 KOPERASI TERBAIK MALAYSIA

KLUSTER BESAR

BIL. NAMA KOPERASI

1.            BANK KERJASAMA RAKYAT MALAYSIA BERHAD [BANK RAKYAT]
2.            KOPERASI PERMODALAN FELDA BERHAD
3.            KOPERASI PESERTA-PESERTA FELCRA BERHAD
4.            KOPERASI ANGKATAN TENTERA MALAYSIA BERHAD
5.            KOPERASI TUNAS MUDA SUNGAI ARA BERHAD
6.            KOPERASI KAKITANGAN PETRONAS BERHAD [KOPETRO]
7.            KOPERASI SERBAUSAHA MAKMUR BERHAD
8.            KOPERASI KEBANGSAAN PERMODALAN TANAH BERHAD
9.            ANGKATAN KOPERASI KEBANGSAAN MALAYSIA BERHAD [ANGKASA]
10.          KOPERASI KONSUMER MALAYSIA BERHAD
11.          KOPERASI PEGAWAI-PEGAWAI KERAJAAN NEGERI KEDAH DARUL AMAN BERHAD
12.          KOPERASI KEDAI BUKU UNIVERSITI MALAYA BERHAD
13.          KOPERASI BANK PERSATUAN MALAYSIA BERHAD
14.          KOPERASI PEKERJA-PEKERJA SHELL MALAYSIA BERHAD
15.          KOPERASI UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA BERHAD
16.          KOPERASI PEMBANGUNAN DAERAH LANGKAWI BERHAD
17.          KOPERASI KOSWIP MALAYSIA BERHAD
18.          KOPERASI SERBAGUNA FELDA CHINI SATU BERHAD
19.          KOPERASI PESERTA-PESERTA RANCANGAN FELCRA SEBERANG PERAK BERHAD
20.          KOPERASI PESERTA-PESERTA RANCANGAN FELCRA GUGUSAN KERANGAI PENAGOH BERHAD
21.          KOPERASI PEKEBUN GETAH DAERAH MUAR BERHAD
22.          KOPERASI PEGAWAI-PEGAWAI KERAJAAN NEGERI PAHANG DARUL MAKMUR BERHAD
23.          KOPERASI SERBAGUNA FELDA SELANCAR DUA BERHAD
24.          KOPERASI PEKEBUN GETAH JAJAHAN TANAH MERAH DAN JELI BERHAD
25.          KOPERASI TENAGA NASIONAL BERHAD
26.          KOPERASI PASAR MELAYU BALING BERHAD
27.          KOPERASI FELDA SEBERTAK BERHAD
28.          KOPERASI SERBAGUNA KAKITANGAN MAS MALAYSIA BERHAD
29.          KOPERASI PESERTA-PESERTA RANCANGAN FELCRA GUGUSAN BUKIT TANDAK BERHAD
30.          KOPERASI PENEROKA SUNGAI TENGI BERHAD
31.          KOPERASI PEKEBUN KECIL DAERAH SEGAMAT BERHAD [KOPEDAS]
32.          KOPERASI GURU-GURU SEKOLAH MALAYSIA BERHAD
33.          KOPERASI PERBADANAN KEMAJUAN IKTISAD NEGERI KELANTAN BERHAD
34.          KOPERASI UNIVERSITI UTARA MALAYSIA BERHAD
35.          KOPERASI PEKEBUN KECIL DAERAH BATU PAHAT BERHAD
36.          KOPERASI PESERTA-PESERTA RANCANGAN FELCRA GUGUSAN PANGGONG LALAT BERHAD
37.          KOPERASI UNIKEB BERHAD
38.          KOPERASI PENEROKA-PENEROKA FELDA AIR TAWAR 5 BERHAD
39.          KOPERASI GURU PULAU PINANG BERHAD
40.          KOPERASI FELDA KERTEH SATU KETENGAH JAYA BERHAD
41.          KOPERASI PEKEBUN KECIL DAERAH KUALA TERENGGANU BERHAD
42.          KOPERASI KAKITANGAN KERAJAAN TERENGGANU (KOKITAB) BERHAD
43.          KOPERASI LADANG PEKEBUN-PEKEBUN KECIL MALAYSIA BERHAD
44.          KOPERASI PESERTA-PESERTA RANCANGAN FELCRA GUGUSAN GUAL DALAM BERHAD,
45.          KOPERASI TELEKOM MALAYSIA BERHAD
46.          KOPERASI KAKITANGAN BANK RAKYAT BERHAD
47.          KOPERASI JAYADIRI MALAYSIA BERHAD [KOJADI]
48.          KOPERASI KAKITANGAN UNIVERSITI TEKNOLOGI MARA BERHAD
49.          KOPERASI MCIS BERHAD
50.          KOPERASI KAKITANGAN FELDA BERHAD
51.          KOPERASI SERBAGUNA KAKITANGAN BANK PERTANIAN MALAYSIA BERHAD
52.          KOPERASI PEMBANGUNAN DAERAH SETIU BERHAD
53.          KOPERASI KEMAJUAN TANAH NEGERI JOHOR BERHAD
54.          KOPERASI UNIVERSITI TEKNOLOGI MALAYSIA BERHAD
55.          KOPERASI PERMODALAN MELAYU NEGERI JOHOR BERHAD
56.          KOPERASI PEKEBUN GETAH PASIR MAS BERHAD
57.          KOPERASI ANGGOTA-ANGGOTA KERAJAAN BATU PAHAT BERHAD
58.          KOPERASI PESERTA-PESERTA FELCRA GUGUSAN SERI BANDI KEMAMAN BERHAD
59.          KOPERASI PEKEBUN KECIL DAERAH BANDAR BHARU BERHAD
60.          KOPERASI PERMODALAN GURU-GURU DAN KAKITANGAN PERKHIDMATAN PENDIDIKAN
MELAYU TERENGGANU (KOMODAL) BERHAD
61.          KOPERASI SIMPANG JALONG SUNGAI SIPUT (U) BERHAD
62.          KOPERASI ANGGOTA KERAJAAN IPOH BERHAD
63.          KOPERASI PEKEBUN KECIL DAERAH LARUT MATANG BERHAD
64.          KOPERASI KOSPETA SEMENANJUNG MALAYSIA BERHAD
65.          KOPERASI SERBAGUNA PEKERJA FELDA BERHAD
66.          KOPERASI PENEROKA FELDA SUNGAI SAYONG BERHAD
67.          KOPERASI PEKEBUN KECIL GETAH  MACHANG BERHAD
68.          KOPERASI KAKITANGAN BERNAS BERHAD
69.          KOPERASI KAKITANGAN PERWAJA BERHAD
70.          KOPERASI PERKHIDMATAN PENDIDIKAN MELAYU PAHANG TIMUR BERHAD
71.          KOPERASI PEKERJA INTEL BERHAD
72.          KOPERASI PEGAWAI-PEGAWAI HUTAN MELAYU NEGERI PERAK (KOOP PEHUMA) BERHAD
73.          KOPERASI UNIVERSITI ISLAM ANTARABANGSA MALAYSIA BERHAD
74.          KOPERASI KAKITANGAN KERAJAAN DAN BADAN-BADAN BERKANUN TERENGGANU
(KOKANUN) BERHAD
75.          KOPERASI JABATAN PENJARA MALAYSIA BERHAD [KOPEN]
76.          KOPERASI PENEROKA FELDA LURAH BILUT BERHAD
77.
KOPERASI POLIS DIRAJA PULAU PINANG BERHAD

KLUSTER SEDERHANA

BIL. NAMA KOPERASI

78.          KOPERASI PEKEBUN KECIL NEGERI SEMBILAN BERHAD
79.          KOPERASI PENEROKA FELDA BUKIT EASTER BERHAD
80.          KOPERASI UNIVERSITI TEKNOLOGI MARA BERHAD
81.          KOPERASI PEKEBUN KECIL DAERAH KEMAMAN (KOPKEM) BERHAD
82.          KOPERASI SERBAGUNA FELDA TERATAI (JENGKA 21) BERHAD
83.          KOPERASI PERMODALAN KELANTAN BERHAD
84.          KOPERASI PENEROKA-PENEROKA FELDA MAS BERHAD
85.          KOPERASI PESERTA RANCANGAN FELCRA GUGUSAN SAMARAHAN BERHAD
86.          KOPERASI POS NASIONAL BERHAD [KOPONAS BERHAD]
87.          KOPERASI PELABURAN KAKITANGAN BANK MUAMALAT MALAYSIA BERHAD
88.          KOPERASI PENEROKA FELDA LOK HENG BARAT BERHAD
89.          KOPERASI SERBAGUNA FELDA BUKIT GOH BERHAD
90.          KOPERASI KREDIT DAN PELABURAN KAKITANGAN BANK NEGARA MALAYSIA BERHAD
91.          KOPERASI PENEROKA FELDA CHIKU LIMA BERHAD
92.          KOPERASI PESERTA-PESERTA RANCANGAN FELCRA GUGUSAN LUBUK SIREH PERLIS BERHAD
93.          KOPERASI PEKEBUN KECIL DAERAH KAMPONG GAJAH PERAK BERHAD
94.          KOPERASI MUSLIMIN MALAYSIA BERHAD [KOMUS]
95.          KOPERASI PEKEBUN KECIL DAERAH KLUANG BERHAD
96.          KOPERASI SERBAGUNA FELDA CHINI TIMUR SATU BERHAD
97.          KOPERASI PEKEBUN GETAH DAERAH BESUT/SETIU BERHAD
98.          KOPERASI PENEROKA-PENEROKA JENGKA 10 (MAWAR) BERHAD
99.          KOPERASI PERKHIDMATAN PENDIDIKAN NASIONAL BERHAD
100.
KOPERASI PEKEBUN KECIL DAERAH BATANG PADANG SELATAN BERHAD

Sumber dari Suruhanjaya Koperasi Malaysia

About these ads

Responses

  1. semoga koperasi permodalan felda berhad akan menjadi tempat pertama..amin..

    • Salam,

      Mohon panduan bagaimana saya nak dapatkan maklumat mengenai koperasi yang cenderung dalam bidang hartanah.Sebab saya ada sebidang tanah di Pulau Seri Buat (Tioman) untuk di jual.

      Terima kasih

  2. 47% daripada koperasi 100 terbaik ini adalah koperasi dari luar bandar dan berkaitan dengan rancangan pembangunan tanah..nampaknya matlamat kerajaan membangunkan orang desa melalui koperasi telah berjaya, syabas SKN, MECD!

  3. x nampak koperasi HPA pun..

    ayah.biz, koperasi HPA ok tak? reliable? islamic?

    • krng_jelas,

      Saya pun masih belum kenali Koperasi HPA dengan rapat. Tetapi, yang saya tahu Radix Fried Chicken yang dipasarkan mereka memang mempunyai potensi yang besar di Malaysia. Ini kerana buat pertama kali, rakyat Malaysia ada pilihan antara KFC dan restoran segera yang lain.

      Cuma, HPA juga mempunyai pelaburan di Indonesia yang mungkin risikonya tinggi.

      Apapun pelaburan yang anda mahu cuba, pastikan anda mampu kehilangan dana anda – kerana itu sememangnya lumrah melabur. Pastikan anda buat kajian lanjut dan boleh dikongsi bersama di blog Jangan Terlepas Pandang.

      -Ayah.biz-

  4. salam..
    sila beri komen mengenai kadar keuntungan tetap 6% itu..
    apa bezanya dengan interest seperti sistem konvensional…
    rasanya sama saja kecuali nama yg islamic dan mempunai akad…

    • Indah,

      Soalan anda kurang jelas. Saya kurang pasti apa yang dimksudkan dengan “kadar keuntungan tetap 6%”? Koperasi mana?

      Dari pengalaman saya, semua koperasi berlandaskan syariah Islam berkongsi keuntungan. Ini tidak tetap setiap tahun. Ahli-ahli juga perlu menanggung kerugian sekiranya koperasi rugi.

      Yang penting sebagai ahli koperasi dan pelabur, kita perlu ambil tahu urus niaga dan risiko yang kita hadapi. Tingkatkan ilmu diri sendiri.

      -ayah.biz-

  5. sbg org islam … akidah kita boleh terjejas/batal jika menyamakn sesuatu yg halal sama saja dengan yg haram (eg. senang2 menyatakan syariah sama saja dengan yg konvensional)

    (skadar berkongsi tidak bermaksud menuduh sesiapa)

  6. maksud sy mcm ni…
    sesuatu itu dinamakan interest or riba jike intersest dikenakan adalah tetap…misalnye pinjaman perumahan 6% setahun..
    persoalan sy, adakah kite simply je tukar 6% interest tu kepade kadar tetap atas KEUNTUNGAN semate-mate supaye nampk islamic…
    agak keliru rasenye

  7. pastinya sistem perbankan islam dan konvensional sgt jauh berbeza memandangkan islam mementingkan keadilan berbanding keuntungan.
    wujud keadilan mksdnye tiada penindasan.
    berdasarkan kes en abdul, raseye ada penindasan…
    persoalan ini bukan kenyataan…harap maklum

  8. Definasi Interest tak kan sama dengan Kadar Keuntungan.

    Tambahan pula kita kena faham Kadar Keuntungan (Profit Rate) tu untuk bank. Bukan untuk kita.

    Perbezaan ini jelas kalau kita fahami kontrak yang kita tandatangani. Kontrak-kontrak islamik dan konventional tak sama pada dasarnya.

    Cuma, dalam hal ini, saya rasa maksud Indah perlaksanaan tu kena adil atau nampak keadilannya.

    Satu elemen yang masih lemah ialah pendidikan pengguna. Bayangkan nak tandatangani kontrak pembiayaan 20 tahun. Pegawai hanya terangkan tak sampai 5 minit – sign sini, sign sana. Akhirnya, pengguna terpinga-pinga. Kena la sign jugak… nak beli rumah kan.

    Itu yang jadinya – lepas dah “sign” baru menyesal.

    Jadi, sebagai pengguna, tingkatkan pengetahuan diri supaya dapat buat keputusan yang bijak.

    Harapnya, blog ini membantu :)

  9. SALAM…!!!!!
    hai all…
    xdakah web yang berkaitan tentang aktiviti yang di jalankan oleh setiap koperasi???
    ckg suruh cari ni…

  10. […] yang tertunggu-tunggu peluang untuk menjadi ahli Bank Rakyat (Koperasi terbaik di Malaysia). Setelah lebih 5 tahun, baru-baru ini BNM memberi kebenaran kepada […]

  11. bukan jual barang,investment atau mlm……hanya tukarkan simpanan utk bersara kaya,bersara muda…bebas dr hutang….ke


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Kategori

Ikut

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 48 other followers

%d bloggers like this: